VIDEO Cum vom ajunge în două luni pe Marte: NASA lucrează la o rachetă cu propulsie pe bază de plasmă și fisiune nucleară

Scris de | 10 mai, 2024
VIDEO Cum vom ajunge în două luni pe Marte: NASA lucrează la o rachetă cu propulsie pe bază de plasmă și fisiune nucleară

Viitorul călătoriilor spațiale depinde de capacitatea noastră de a ajunge la destinații îndepărtate cât mai rapid și mai eficient. În acest scop, NASA colaborează cu o companie tehnologică pentru un nou sistem de propulsie care ar putea permite oamenilor să ajungă pe Marte într-un timp relativ rapid, de două luni, în loc de cele nouă necesare în prezent pentru a ajunge pe Planeta Roșie.

Programul Innovative Advanced Concepts (NIAC) al NASA a selectat recent șase proiecte promițătoare pentru finanțare și dezvoltare suplimentară, permițându-le să avanseze la etapa a doua. „Conceptele similare cu science fiction”, așa cum le-a descris John Nelson, director executiv al programului NIAC la NASA, includ un sistem lunar de cale ferată și telescoape pe bază de fluide, precum și o rachetă cu plasmă.

Sistemul de propulsie potențial revoluționar este dezvoltat de compania Howe Industries din Arizona. Pentru a atinge viteze mari într-un timp mai scurt, racheta cu plasmă folosește fisiunea nucleară, adică eliberarea de energie prin divizarea atomilor, pentru a genera pachete de plasmă pentru propulsie.

Aceasta ar produce, practic, un jet controlat de plasmă pentru a ajuta la propulsarea rachetei prin spațiu. Folosind acest sistem de propulsie, racheta ar putea genera până la 10,2 tone de kilograme-forță (100.000 Newtoni), oferind și o eficiență a combustibilului mai ridicată.

A doua încercare

Nu este un concept complet nou. NASA a început să dezvolte propria versiune în 2018 sub numele Pulsed Fission-Fusion (PuFF). PuFF se baza pe un dispozitiv utilizat în mod obișnuit pentru a comprima plasma de laborator la presiuni ridicate pentru perioade foarte scurte, numit z-Pinch, pentru a produce propulsie. Cu toate acestea, racheta cu plasmă pulsată este mai mică, mai simplă și mai accesibilă, potrivit NASA.

Agenția spațială susține că eficiența ridicată a sistemului de propulsie ar putea permite finalizarea misiunilor cu echipaj uman către Marte în decurs de două luni. În momentul actual, cu sistemele de propulsie utilizate în mod obișnuit, o călătorie către Marte durează în jur de nouă luni. Cu cât mai puțin timp petrec oamenii călătorind prin spațiu, cu atât mai bine. Perioadele mai scurte de expunere la radiații spațiale și microgravitație ar putea ajuta la reducerea efectelor asupra corpului uman.

Racheta cu plasmă ar fi de asemenea capabilă să transporte nave spațiale mult mai grele, care ar putea fi apoi echipate cu ecrane de protecție împotriva radiațiilor cosmice, pentru a proteja echipajul de la bord.

Noul sistem de propulsie are potențialul de a revoluționa călătoriile spațiale cu echipaj uman, ajutând oamenii să ajungă pe Marte fără efortul călătoriei în sine.

Etichete: , ,

Sursa: NASA's Proposed Plasma Rocket Would Get Us to Mars in 2 Months